Vijf redenen om met Revit families te werken

Wanneer je met Revit werkt heb je vast al wel eens gehoord van Revit families. Deze families zijn de bouwstenen waarmee een BIM-engineer een model bouwt. Een Revit familie is een element waaraan alle benodigde informatie, parameters en geometrie zijn gekoppeld. Door de families op de juiste manier in te richten, voldoen we aan de vraag van de opdrachtgever en de eisen uit het Bouwbesluit. Ook draagt een goede inrichting bij aan bijvoorbeeld de brandveiligheid en bouwfysica van een project. In dit artikel delen we de vijf belangrijkste redenen om Revit families te gebruiken.

1. We gebruiken Revit families om ze te kunnen hergebruiken
Revit families zijn de bouwstenen waarmee wij BIM-modellen bouwen. De families zijn doorgaans heel intelligent: door onder meer waardes in te vullen of vinkjes te zetten, kun je de vorm en uitstraling van een object veranderen. Wanneer je families maakt, kun je deze gebruiken voor meerdere projecten. Je hoeft dus niet keer op keer nieuwe families aan te maken. Het gebruiken van Revit families bespaart hierdoor tijd en geld.

2. Het gebruiken van Revit families zorgt voor een hoge kwaliteit
Met behulp van Revit families kun je een BIM-model van een hoge kwaliteit realiseren, namelijk:
– door de wensen van de klant te implementeren
– door zaken als bouwfysica, brandveiligheid en het Bouwbesluit mee te nemen
– omdat families een goede basis zijn voor leveranciers
– door consistentie in bijvoorbeeld naamgeving, materialisatie en kleuren
– door te conformeren aan de BIM Basis ILS en de ILS O&E

3. Revit families kunnen informatiedragers zijn
In vergelijking met 2D-tekeningen biedt een 3D-model waarin je gebruik maakt van Revit families veel meer mogelijkheden. De families in Revit zijn dynamisch, uitwisselbaar én kunnen veel informatie bevatten. Hierbij kun je denken aan:
– afmetingen
– materialen en bijhorende kwaliteiten (CS36, C24, C20/25, enz.)
– kleuren
– fase
– bouwkundig of constructief (dragend of stabiliteit)

De bovengenoemde parameters zitten standaard in Revit families. Je kunt deze nog aanvullen met onder andere:
– brandveiligheid
– bouwdeel
– draairichting

Al deze informatie kan via een export in Excel, Solibri of een ander pakket uitgelezen worden in Revit. Hierdoor verbetert de samenwerking met leveranciers.

4. Door Revit families te gebruiken kun je slimmer werken
Naast het feit dat Revit families dynamisch zijn, kun je ze ook gebruiken om slimmer te werken. Dit kan door parameters met elkaar te verbinden. Hierdoor kun je deze automatisch aansturen.

Een goed voorbeeld hiervan is het koppelen van de sponningdiepte en breedte van een deurkozijn aan de parameter brandwerendheid. De sponningdiepte wordt hierbij automatisch aangepast van 17 naar 25 mm als de brandwerendheid 60 minuten is. Ook is het mogelijk om automatisch een 3D-tekst te laten verschijnen met de melding “< 850mm”, als de minimale vrije doorgangsbreedte bij een deurkozijn niet gehaald wordt.

De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt deze afstemmen op tal van wensen en eisen.

5. Revit families zijn deels afgestemd met Solibri
Voor een optimaal werkend BIM-model, is het belangrijk dat dit van A tot Z klopt. Om hiervoor te zorgen voert een modelleur in Revit checks uit om zijn of haar werk te controleren. Daarnaast gebruiken wij, net zoals veel andere partijen, Solibri om onder andere dubbelingen in het model op te sporen.

Om met Solibri goede checks uit te kunnen voeren worden er op voorhand ‘rulesets’ geschreven: zoekopdrachten. Wij richten onze Revit families hier deels op in door onder andere standaard parameters en een vaste opbouw van benamingen te gebruiken. Zoals eerder genoemd komt dit de kwaliteit van het model ten goede.

Kortom: het werken met Revit families biedt veel voordelen en is een must voor iedereen die met de software aan de slag gaat. Met behulp van Revit families maak je modellen dynamisch en slim, waardoor je tijd en geld kunt besparen. Dat de parameters uit te lezen zijn, waardoor uitvoerende partijen hierop kunnen bouwen en produceren betekent een extra groot voordeel.

Wil jij ook aan de slag met Revit families of wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of kijk eens bij onze trainingen!