Weet jij waar je op moet letten als je 2D gaat tekenen? Waar houd je rekening mee vanuit de verschillende bouwtechnische invalshoeken? Hoe zorg je voor een kwalitatieve oplevering? Bij Bloxz werken we samen met veel specialisten, allemaal met hun eigen tekenbril op. De een vanuit een installatietechnische hoek, de ander als bouwkundig modelleur of als werkvoorbereider. Daarnaast zijn er ook vaak specifieke wensen of tekenafspraken vanuit architect of aannemer.
Toch concluderen wij, na het bekijken en vergelijken van tientallen tekeningen, dat er 6 generieke lessen zijn die iedereen kan toepassen om zijn 2D tekening naar een kwalitatief hoger niveau te tillen. Deze lessen delen we graag met jou!
1: Het doel
Bepaal voordat je begint met een tekening opmaken het doel van de tekening. Het klinkt heel logisch, maar soms wordt hier toch te snel overheen gestapt door bijvoorbeeld tijdsdruk.
2: Eenvoud
Houd het simpel: dan blijft een tekening overzichtelijk voor iedereen.
3: Andere bril opzetten
Vergeet bij het maken van de tekening niet te kijken met een andere bril. Soms denk je zelf dat iets helder is voor iedereen die de tekening ziet, omdat jij met bepaalde achtergrondinfo naar een tekening kijkt. Maar dat hoeft dan voor de ander niet zo te zijn. Daar moet je je bewust bij zijn als je een tekening maakt of controleert.
4: Spelfouten
Controleer ook altijd alle teksten: spelfouten in bijvoorbeeld algemene teksten worden vaak over het hoofd gezien.
5: Slordigheden
Let op de leesbaarheid van tekeningen. Dus de juiste grootte van maatvoeringen en het niet door elkaar laten lopen van lijnen en teksten. Wees daar consequent in zodat je een nette, overzichtelijke tekening oplevert.
6: Specifieke informatie
Houd er rekening mee dat bij installatietekeningen andere informatie nodig is dan bij de bouwkundige tekeningen. Een installateur heeft bijvoorbeeld niets aan maten vanaf stramien, maar wil wel graag de maat van de binnenkant schacht weten om daarvandaan zijn leidingwerk uit te zetten. Of het verschil in grootte tussen een principedetail aangeleverd door de architect en een uitvoeringsdetail dat wordt vervaardigd door de aannemer.
Het is erg leerzaam om te zien dat iedereen het maken én bekijken van een tekening anders benadert. Vaak gaat een tekening de gehele bouwkolom door, dus het is raadzaam om je tekening ze te maken dat iedereen deze kan lezen. Bij Bloxz delen we regelmatig onze kennis met elkaar, zo blijven we ook leren en groeien.
Wil jij ook meer weten over kwalitatief 2D of 3D tekenen? Wij delen onze kennis graag. Ben je op zoek naar een modelleur of vergroot je liever zelf je kennis? We bieden ook verschillende (maatwerk)trainingen aan.