Revit elementen op juiste IFC Level positioneren

Levels beheren en transitie maken naar juiste IFC (ILS) Building Story

Regelmatig krijgen we de vraag hoe het kan dat Revit building Stories wel / niet juist in een IFC bestand komen te staan. Daarnaast gaat er ook regelmatig het nodige verkeerd met het plaatsen van elementen op de juiste Building Story.

In dit artikel leggen we uit hoe je Revit elementen op de juiste Building Story plaatst en de vertaalslag maakt naar IFC.

Om te beginnen heeft elke Level lijn in Revit de (Yes/No) eigenschap om een Building Story te worden. Dit betekent dat de Level lijn door Revit, en later ook in IFC, gezien gaat worden als bouwlaag. (Zie onderstaande afbeelding.)

Stel, je hebt 10 Level lijnen in een project en je plaatst op alle Level lijnen elementen. Als alleen de onderste Level lijn als Building Story staat ingesteld en je maakt een IFC, dan worden alle elementen gekoppeld aan deze enige Level lijn. Er is dus daadwerkelijk maar 1 Level lijn zichtbaar in de IFC. Dus, alle elementen die op een Level lijn zijn geplaatst die niet zijn ingesteld als Building Story worden automatisch naar een lager gelegen Level lijn geplaatst die wel de instelling Building Story aan heeft staan. Onderstaande een voorbeeld:

Level lijn 01_eerste verdieping staat als Building Story ingesteld en er zijn elementen op de Level lijn “BK ruwe vloer 1e verdieping” (niet ingesteld als Building Story) geplaatst. In de IFC zullen elementen van de Level lijn “BK ruwe vloer 1e verdieping” worden verplaatst naar onderliggende Level lijn “00_begane grond” die wel als Building Story staat ingesteld.


Onderstaande een afbeelding waarin de elementen van de Building Story “00_begane grond” worden weergegeven. Let op dat de deur van de “BK ruwe vloer 1e verdieping” op de “00_begane grond” komt te staan.

Om deze situatie te voorkomen kan er gebruik worden gemaakt van een IFC parameter IfcName. Deze parameter kan je als project parameter toevoegen aan de Revit Category Levels.

Allereerst dient de Level lijn “BK ruwe vloer 1e verdieping” te worden ingesteld als Building Story. Aansluitend kan de IfcName parameter dezelfde naam meekrijgen als de Level lijn waar de elementen moeten komen te staan. (Zie onderstaande afbeelding.)


Als je nu een nieuwe IFC maakt, dan zal je merken dat de Building Stories qua aantal gelijk blijven, echter de elementen staan nu op de juiste bouwlaag. Op onderstaande afbeelding is hetzelfde voorbeeld project te zien met een filter voor de 00_begane grond. Duidelijk is dat elementen van de “01_eerste verdieping” niet meer zichtbaar zijn.

Heeft u vragen, neem contact met ons op

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”/contact/” text=”Neem contact op” color_override=””]