Revit – Creëer je eigen IFC Property set (Pset) vanuit Revit

De “I” van BIM staat voor Information, maar hoe krijg je informatie in het BIM model?

Met BIM is het mogelijk geworden om 3D modellen te koppelen met informatie. Je zou ook kunnen zeggen dat het 3D model ontstaat uit de informatie die de projectpartners invoeren in het BIM systeem. In de rol van BIM manager komen wij het regelmatig tegen dat er veel onduidelijk is over BIM in het algemeen, laat staan over de feitelijke mogelijkheden die er zijn om bijvoorbeeld consistent en effectief informatie op te kunnen slaan in het BIM model.

De vraag is dus eigenlijk, hoe kun je deze informatie op een gestructureerde manier organiseren, zodat je BIM model geen “vergaarbak” dreigt te worden met oneindig veel data. Ga je het gebruiken? En ga je het überhaupt terug kunnen vinden?

Project gerelateerde afspraken leg je vast in een BIM uitvoeringsplan, denk hierbij ook na over de gewenste parameters die je wilt benadrukken, dan wel de parameters die jij of andere ketenpartners nodig hebben in de IFC bestanden.

Vanuit de beschikbare BIM modelleer applicaties is het mogelijk om zogenaamde Property sets (Psets) aangeleverd te krijgen. Deze Property Sets kan je in IFC bestanden duidelijk rangschikken en gebruiken voor analyses.

Als voorbeeld maken wij voor dit artikel gebruik van Revit om een IFC uit te schrijven. Vanzelfsprekend maken wij gebruik van de uitgebreide IFC exporter die voor Revit beschikbaar is in de Autodesk Revit App Store.

Op onderstaande afbeeldingen is een proefopstelling gemaakt. In de Type Properties staat de parameter “FireRating” en in de Instance Properties staat de parameter “Planning”. Beiden parameters staan op een andere locatie in het BIM model. Via een Property export optie in Revit gaan we er voor zorgen dat beide parameters in een eigen gemaakte Property Set komen te staan.

Bij het aanmaken van de IFC export kan er in de setup > tabblad Property Sets een eigen Property sets export bestand worden gespecificeerd. Die kan via de optie “Export user defined property sets”.

Het bestand wat je kunt selecteren is een “eenvoudige” tekst file die je zelf kunt samenstellen.
Let er wel op dat het nogal precies komt qua “Enters”, “Tabs” en “Spaties”.

Voor deze oefening is onderstaande tekst file gebruikt.

NB: Het is ook mogelijk om meerdere Property sets te maken en parameters die een bepaalde naam hebben in Revit toch een andere naam te geven in de IFC export.

In de gemaakte IFC export is te zien (Solibri) dat er een extra tabblad beschikbaar is met de naam Bloxz.   Kortom, er is een extra Property set beschikbaar met de gewenste IFC parameters.

Resultaat is dat je deze gegevens kunt gebruiken voor analyses m.b.t. FireRating en de planning. Ook kan je Classificaties gestructureerd inrichten aan de voorkant van het project. Mits het model dan juist is voorzien van de IFC parameters kunnen de analyses vrijwel automatisch worden uitgevoerd.

Ook het model checken van deze IFC parameters kan worden geautomatiseerd in Solibri. Op onderstaande afbeelding zijn de RuleSets te zien die controleren of de benodigde IFC parameters beschikbaar zijn, inclusief de actuele issues.

Kortom, in het BIM uitvoeringsplan een parameter behoefte opgeven, inclusief het groeperen van Property Sets, voorkomt onnodige irritatie en levert veel efficiency op tijdens het uitlezen van een BIM model.

Heb je vragen n.a.v. dit artikel of andere vragen? Neem dan contact met ons op!