Case: NIBE – Europese marktleider van warmtepompen

Europese marktleider van warmtepompen. NIBE. Zij hebben ons benaderd met een hulpvraag op het gebied van BIM.

Klantvraag
“Kunnen jullie ons helpen met het ontwikkelen van een 3D BIM opstellingstekening van onze producten om onze klanten beter te ondersteunen bij hun vraagstukken met daarbij aandacht voor een juiste verwerking van de NIBE producten”.

Aanpak
NIBE en Bloxz hebben een 3D digitale opstellingstekening ontwikkeld waarbij de opstelling van de NIBE producten technisch juist moesten zijn, maar ook uitgewerkt dienden te worden volgens de principeschema’s van NIBE. Gebruikers kunnen hiermee de opstelling van NIBE producten als geheel in hun 3D ontwerp omgeving plaatsen en daarmee direct inzicht krijgen in de samenhang van het ontwerp en de technische producten van NIBE.

Door dit in 3D te ontwikkelen krijgen architecten en ontwerpers het ruimtelijke inzicht gebruiken om het ontwerp te optimaliseren. Wanneer de 3D opstelling is afgerond kan de aannemer gebruik maken van de intelligente informatie die aan de objecten gekoppeld is en kan er een 2D tekening gebruikt worden ter ondersteuning van de assemblage op de bouwplaats.

Resultaat
De 3D opstellingstekening helpt NIBE om hun klanten beter te ondersteunen in het 3D BIM ontwerpproces. Hiermee kan een kwalitatief hoogwaardige bijdrage geleverd worden aan het ontwerp, de engineering en de assemblage op de bouwlocatie. Deze 3D BIM opstellingstekening helpt NIBE daarnaast ook om de behoeftes van hun klanten te achterhalen en levert daarmee een bijdrage aan de BIM visie van NIBE.

Vervolgstappen
Het ontwikkelen van de 3D BIM opstellingstekening heeft bijgedragen aan de kennis van BIM binnen NIBE en de behoeftes van hun klanten ten aanzien van digitaal ontwerpen, bouwen en beheren. NIBE kan hiermee een vervolg onderzoek starten naar de waarde van BIM voor hun organisatie. Daarnaast kan NIBE haar klanten beter ondersteunen bij technische vraagstukken en daarmee inspelen op actuele behoeftes die voortkomen uit de digitalisering binnen de bouwsector.