Hoe vernieuwend is BIM zoals we het nu toepassen?

Wij vroegen het Ben Arents; Business Development Manager bij Bloxz

De dagelijkse “problematiek” van het BIMmen veranderen in een uitdaging

In de dagelijkse praktijk kom ik vanuit mijn rol als BIM manager en Business Development manager regelmatig de situatie tegen dat er vanuit diverse partijen (bijvoorbeeld de architect en aannemer) een afwijkende informatie behoefte is. Waar een architect de behoefte heeft op het esthetische vlak en voornamelijk denkt aan het ontwerp, daar denkt de aannemer juist “hoe kan ik dit zo goed mogelijk bouwen conform de wensen van de architect, maar wel tegen een zo scherp mogelijke prijs?”.

Het gaat hier echt niet om goed of fout, maar om één ieders belang aan te geven in het proces. Dit is overigens een traditioneel belang, want dit was los van BIM altijd al het geval.

Communicatie is de bottleneck
Ondanks dat we met BIM technologie een scala aan mogelijkheden tot onze beschikking hebben gekregen, blijkt de communicatie de grootste bottleneck te blijven. Sterker nog en ironisch genoeg blijven we ons ontwerp en productieproces nagenoeg onveranderd uitvoeren. Dus ook weer traditioneel handhaven. Denk hierbij ook eens aan de verschillende faseringen die we allemaal vanaf onze schoolperiode hebben meegekregen. Hier wijken we niet of nauwelijks vanaf en houden we “keurig” in stand.

Grote uitdaging: duurzame veranderingen
We staan voor een grote uitdaging in de bouw en er moet nog veel gebeuren. Dan heb ik het niet alleen over de wens om een X-aantal woningen per jaar te realiseren, dan wel een duurzaamheid quota te halen om de wereld een stukje mooier en vooral beter achter te laten voor onze kinderen.

Bij grote veranderingen horen nieuwe doordachte technieken en innovaties, waarvan BIM slechts een puzzelstukje is. Wat overigens niet betekent dat BIM alles oplossend is, zoals zo vaak gebracht vanuit de software matige kant. Nee, iedereen weet inmiddels wel dat software ook weer een puzzelstukje is van BIM.

Het gaat alledaags vooral mis bij onderlinge communicatie. Hoe zijn de verwachtingen over en weer. Stel eens de simpele vraag aan je projectpartner; “Begrijp je wat ik zeg?” En draai de rollen ook eens om. “Heb ik goed begrepen dat je ……. wilt bereiken en dit van mij nodig hebt?” En leg dit naderhand ook gezamenlijk vast. Gek genoeg is BIM juist bedoeld om onderlinge communicatie te verbeteren en deze vast te leggen in de vorm van een 3D model en de daaraan gekoppelde gegevens. Kortom, waar liggen de mogelijkheden en kansen?

Mogelijkheden en kansen volgens Bloxz
Het begint, volgens ons, allemaal met een duidelijk BIM protocol en BIM uitvoeringsplan. Denk hierbij niet aan de grote logge documenten van 50+ A4’tjes of meer. Nee, gewoon een duidelijk en helder plan van een acceptabel en vooral leesbaar aantal A4’tjes. Oh ja, ook dient het plan het project, dus niet een individu als partij. Niet geheel onbelangrijk om te vermelden in deze tijd.

Waar, volgens ons, veel tijd en energie kan worden gewonnen is het verduurzamen van de bouwfaseringen en vooral het aantal daarvan.
Een drieluik aan faseringen zou absoluut haalbaar moeten zijn, waarbij de Voorbereidings-/ haalbaarheidsfase de eerste is. Aansluitend een Definitief Ontwerp voor de aanbesteding en vervolgens het Uitvoeringsontwerp inclusief de As-built gegevens voor gebruik als Asset management / Digital Twin / gebouw paspoort.

Efficiënter en duurzamer
De manier waarop de werkzaamheden worden verdeeld is uiteraard een keuze, maar het zou allemaal veel efficiënter en daarmee duurzamer in elkaar kunnen steken. Waarom de “spreekwoordelijke” toiletpot blijven hanteren gedurende traject tot uitvoering, terwijl er uiteindelijk een andere oplossing zal worden toegepast? Dit betekent dat het ontwerp  juist vanaf het begin met uitvoeringskennis dient te worden opgepakt. Dit noemen we ook wel, reverse engineering van de gehele keten.

Het volgende klinkt best wel cliché, maar dit moeten we echt samen doen als één integraal team! Eens? Heb je vragen, of zou je dieper in willen gaan op mogelijkheden, BIM toepassingen, BIM tools, etc..? Neem dan contact met ons op!

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”/contact/” text=”Neem contact op” color_override=””]