Solibri – Polygonen tellen (Polygon count)

“Zware” objecten detecteren in coördinatie model.

In Solibri kunnen we aangeleverde aspectmodellen (IFC) samenvoegen tot één coördinatiemodel en valideren middels clash controles en model checks. De snelheid van deze checks hangt onder andere af van de grote en omvang van het project. Ook objecten die opgebouwd zijn uit veel polygonen, zoals meubilair, sanitair en groenvoorziening kunnen invloed hebben op de performance van het model en de rekentijd van een Ruleset.

We kunnen in Solibri een Material Takeoff (ITO) samenstellen, waarmee we een overzicht maken met daarin alle objecten van het coördinatiemodel en het daarbij behorende aantal polygonen.

Zorg er bij het aanmaken van deze ITO voor dat je kiest voor de instelling “One Component per Row”.
Op deze manier krijg je een overzicht van alle afzonderlijke projecten in plaats van groeperingen per regel.
Onderstaande afbeelding laat de juiste instellingen zien voor de ITO om polygonen te kunnen tellen.

Voeg nu een kolom toe aan de ITO en kies het onderdeel “Identification” de instelling “Triangle Count”. Zie onderstaande afbeelding voor de juiste instellingen

Resultaat is een ITO met daarin per object overzichtelijk het aantal polygonen.

Afhankelijk van de performance tijdens het valideren (Toepassen van Rulesets, Classificaties en ITO’s) van het model kan je bijvoorbeeld besluiten om objecten uit de aspectmodellen te (laten) verwijderen. Eenvoudig alternatief is om een classificatie aan te maken, waarmee je deze objecten kun detecteren, groeperen en vervolgens kunt uitsluiten van je Rulesets.

Heb je vragen hierover of een andere vraag? Neem dan contact met ons op!

 

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”/contact/” text=”Neem contact op” color_override=””]