Solibri – Custom parameters (Planning)

Eigen parameters toevoegen aan coördinatiemodel in Solibri

In Solibri kunnen we aangeleverde aspectmodellen (IFC) samenvoegen tot een coördinatiemodel en controleren middels clash controles en model checks. In Solibri kunnen aspectmodellen qua geometrie en parameters niet worden aangepast maar we kunnen het model wel aanvullen met parameters. We leggen je graag uit hoe je dit doet, zodat je bijvoorbeeld een voortgangsrapportage of planning in Solibri kunt maken.

Maak een Classificatie aan en kies daarin onderstaande instellingen.

In dit voorbeeld maken we een planning in Solibri, waarbij we het hele project kunnen sturen. Maak gebruik van filters in het onderdeel “Components” als een gerichte selectie noodzakelijk is. Bij het onderdeel “Default Classification Names” kan, indien er veel regels nodig zijn, ook gebruik worden gemaakt van de Excel Import/Export.

Nu kunnen we elementen toevoegen aan de toegevoegde “Classification Names”. Dit kan door een manuele classificatie selectie toe te passen, zoals omschreven is in “Manual classification”. Hier laten we je zien hoe je de kenmerken kunt toekennen via de “Material Takeoff” (ITO) functie.

Maak een ITO aan die de gewenste elementen laat zien en voeg een extra kolom toe die de eerder gemaakte classificatie (Planning – bouwvolgorde) laat zien. Zet ook het vinkje aan bij “Editable”, waardoor je handmatig de classificatie kunt invullen in de ITO


In de ITO kan nu per regel de gewenste classificatie worden toegekend, waardoor er in dit geval een planningsoverzicht ontstaat. Onderstaand een totaaloverzicht van het voorbeeld model en de planningsonderdelen.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”/contact/” text=”Neem contact op” color_override=””]